Alla inlägg under maj 2008

Av Fröken P - 24 maj 2008 08:29


... ska inte tänka skola alls i helgen ... nästa vecka kommer ändå att bli fördj...igt  (oops, va' säger jag!?) arbetssam ... så nu ska jag hämta andan ..

dags för min runda runt ån ...

/Tjingelingeling-a-sunny-day

Av Fröken P - 23 maj 2008 16:29

... och hur många elever tror ni hade betalat 150 kr OCH lämnat sin anmälningsblankett så att vi visste om de ville äta, köra gokart och/eller övernatta ... tja, kl 10.00 vid dead-line idag så var de 3 (tre) ... av totalt 20 elever ... jaha, och vad hände då med våra goda föresatser om att verkligen hålla vad vi hade sagt, dvs inte vänta längre alls ... näh, just det ... så satte vi då igång och ringa och ringa och sms:a och hej och hans moster för att få tag i eleverna som höll sig undan ... kl 14.30 idag när kollegan lämnade skutan (den sjunkande ...) så hade alla utom 2 meddelat sig, betalat och lämnat in sina anmälningsblanketter ... hurraaa ...!? Några elever har tackat nej till att delta ... de kommer vi att anordna undervisning för på skolan (JÄTTEKUL!) ...

... ja, nåväl ... det blir väl som det brukar ... ganska jobbigt, svetttigt men ändock ganska trevligt när vi väl utvärderar skolreseövningen ... det känns verkligen som om vi skulle ha ett gäng värnpliktiga ute på manöver ... och så jag & kollegan då som befäl ... tjoflöjt, va' det funkar bra ...

... trevlig helg!

//Fröken P

Av Fröken P - 21 maj 2008 18:48

... kollegan lyssnade ... bra biktmor där ... är trött ...


... nu går jag hem ... och klockan är ju bara barnet ... 18.50 ... GÄSP!

//Tjingelingelingelong

Av Fröken P - 21 maj 2008 17:59

... jag har ALDRIG huvudvärk ... inte en dag på året ... men nu har jag ÅNGEST för samtalet jag har haft med IG:ade eleverna ...


... det blev smärtsamt, även om det till slut avrundades i mogna överväganden ... dock: har jag gjort rätt ... kunde jag ha gjort annorlunda - med gott samvete och Skolverkets goda minne ... kollegan från andra skolan är strax hemma ... jag har fått telefontid ... måste ringa och bikta mig ... det räcker inte HÄR ...

//Fröken P ... så liten, så liten - och så svart i sitt hjärta ...

Av Fröken P - 21 maj 2008 08:57

... först världsförbättringsåtgärder hemmavid ...

... sedan check-ups på skolan ...

... och så besök på en karaktär, inklusive trerätters lunch ...

... sedan möte med IG:ade elever ... tungt ... måste förbereda mig ...

... nu sätter jag fart ...

//Tjingeling

Av Fröken P - 20 maj 2008 17:39

... ännu en dag passerar ... cyklade tidigt till skolan idag ... kom samtidigt som skolsyster öppnade sin klinik ... administration först ... kopierar och kopierar ... har alltid dåligt samvete när jag står som en propp med hundra original som ska genom apparaten ... och kön bakom mig växer ... några ger upp ... med en suck ... och jag kallsvettas ... men uthärdar och vinglar till slut ut från kopieringsrummet balanserandes en hög med varma nykopierade ark ... ah, så'n tillfredsställelse ... GET A LIFE, fröken P ... alltså världen krymper så här dags på året ... man får tunnelseende och det är inte bra ... alls ...

... flickorna på datakursen kämpar på ... har idag instruerat dem ang EXCEL, my one & only ... och det verkar som om de har hajjat ... men de har ju bråttom ... det är inte många timmar kvar ... och betygen ska sättas ... om det blir några ...

//Tjingeling

Av Fröken P - 19 maj 2008 20:03

... jo, jo ... vanlig och vanlig ... idag hade vi besök från storstan ... de ville se hur vi organiserar 135 elever för de hade precis samma antal som vi ungefär ... trevligt utbyte blev det i alla fall ... träffade en SYV som härstammade från Piteå ...

... hann knappt med att ordna allt inför skolresan ... kollegan ringde upp alla elever ... jag skrev och skrev så att vi kan få ut skriftlig info till alla senast imorgon ... och så ska vi ha tillbaka anmälningsblanketter och en avgift om 150 kronor senast fredag så att vi kan bekräfta bokningen som ännu bara är PRELIMINÄR pga alla frågetecken som far runt ...

... har inte mer än läst igenom min mail idag ... hann inte svara på några meddelanden ... än mindre göra något annat nyttigt ... men som spanjorerna säger: "mañana" ... det kommer ju en dag i morgon också ...

Ha det!

//Tjingeling

Av Fröken P - 18 maj 2008 12:08

... nu börjar diskussionerna igen om huruvida vi ska hålla till i Domkyrkan eller ej ... hå, hå, ja, ja ... se det som att vi besöker ett museum och där vi råkar ska hålla en liten ceremoni, helt avidentifierad från allt vad religiositet innebär förutom att vi sjunger en eller annan sång som vi har sjungit inför sommarlovet i alla tider ... NÅ, GÅR DET AN?



Skolavslutning - Skolverkets bedömning

Om skolavslutningen är obligatorisk för eleverna är det en del av utbildningen och därmed ställs samma krav på skolavslutningen som gäller för undervisning i skolan. Skolan bör därför utforma en skolavslutning så att varje elev kan delta och så att inte eleverna utsätts för ensidig påverkan för den ena eller den andra trosriktningen. Utgångspunkten är således att alla elever skall kunna delta i en skolavslutning.

Utformas skolavslutningen så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och inte på religiösa inslag kan skolavslutning i kyrkan anses vara försvarligt.

Möjlighet finns till befrielse i undantagsfall. Det är därför viktigt att skolan informerar elever och vårdnadshavare om hur skolavslutningen kommer att utformas.

Rättslig reglering

I 1 kap. 2 § regeringsformen stadgas att den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde. Vidare föreskrivs att det allmänna skall verka för att alla människor skall kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället. Det allmänna skall också motverka diskriminering av människor bl.a på grund av nationellt eller etniskt ursprung eller religiös tillhörighet.

Enligt 2 kap. 2 § regeringsformen är det förbjudet att mot vederbörandes vilja tvinga någon att delta i sammankomst för opinionsbildning eller annan meningsyttring.

I 3 kap. 11 § skollagen anges att varje barn, som fullgör skolplikt inom det offentliga skolväsendet för barn och ungdom eller på något annat sätt, skall delta i den verksamhet som anordnas för att ge den avsedda utbildningen, om barnet inte är sjukt eller har annat giltigt skäl att utebli.

Enligt 3 kap. 12 § första stycket skollagen (1985:1100) skall på begäran av en skolpliktig elevs vårdnadshavare eleven befrias från skyldighet att delta i annars obligatoriska inslag i verksamheten, om det med hänsyn till särskilda omständigheter inte är rimligt att kräva att eleven deltar.

I motiven till bestämmelsen (prop. 1985/86:10 s.89) anges att en elev inte skall behöva delta i vissa i det stora hela mindre viktiga inslag i utbildningen om det med hänsyn till särskilda omständigheter framstår som orimligt att kräva att eleven deltar. Det anges bl.a att det bör finnas ett utrymme för befrielse från inslag som kan upplevas som utmanande mot bakgrund av elevens speciella inställning och hemmiljö. Bestämmelsen skall tillämpas med återhållsamhet.

År 1997 upphävdes bestämmelsen om befrielse från religionsundervisning. I propositionen framhölls att det är angeläget att på alla sätt bidra till att minska motsättningar mellan människor från olika kulturer och länder och med olika religioner. Skolan är den gemensamma plats där alla barn bör få en likvärdig utbildning och tillräckliga kunskaper för ett framtida samhälle. En speciell åsikt hos eleven eller i elevens hemmiljö skall inte vara skäl för befrielse från en undervisning som bygger på läroplanens gemensamma värdegrund. Skolan måste utforma verksamheten så att varje elev kan delta. När det gäller befrielse med hänsyn till särskilda omständigheter framhölls i propositionen att en sådan möjlighet skall tillämpas endast undan-tagsvis (prop. 1995/96:200 s. 66f).

I läroplanerna slås fast att undervisningen i skolan skall vara ickekonfessionell. Undervisningen skall vara saklig och allsidig. Det betonas att alla föräldrar med samma förtroende skall kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen. Skolan måste utforma verksamheten så att varje elev kan delta.

Direktivet mot etnisk diskriminering (2000/43/EG) innehåller förbud mot direkt och indirekt diskriminering. Direktivet är avsett att tillämpas bl.a i fråga om utbildning (Art 3). I artikel 2 definieras begreppet indirekt diskriminering på följande sätt:

"Indirekt diskriminering anses förekomma när en skenbart neutral bestämmelse eller ett skenbart neutralt kriterium eller förfaringssätt särskilt missgynnar personer av en viss ras eller ett visst etniskt ursprung jämfört med andra personer, om inte bestämmelsen, kriteriet eller förfarningssättet objektivt motiveras av ett berättigat mål och medlen för att uppnå detta mål är lämpliga och nödvändiga."

Skolansvarsutredningen

I ett betänkande, Skolans ansvar för kränkningar av elever (SOU 2004: 50), av Skolansvarsutredningen föreslås, bl.a mot bakgrund av direktivet mot etnisk diskriminering, regler med förbud mot diskriminering och indirekt diskriminering i skolan. Det föreslås även en regel om intresseavvägning vid indirekt missgynnande av elever eller föreskrifter som kan innebära att ett till synes missgynnande handlande trots allt kan anses försvarligt. Det anförs i betänkandet att skolavslutning i kyrkan kan kanske anses försvarligt, trots invändningar från elever med annan trosuppfattning, om annan lämplig lokal saknas och tonvikten läggs på den gemensamma samvaron, inte på religiösa traditioner (SOU 2004:50 s178 f).

Tillsynsbeslut

Skolverket har i ett tillsynsbeslut 1996 behandlat frågan. Där framhöll Skolverket bl.a följande. Enligt 2 kap. 2 § regeringsformen är det förbjudet att mot vederbörandes vilja tvinga någon att delta i sammankomst för opinionsbildning. Gudstjänst eller religiös andakt är sådana sammankomster som faller under denna bestämmelse. Verksamheten i den offentliga skolan får inte utformas så att eleverna utsätts för påverkan, ägnad att få dem att anamma en viss religiös trosuppfattning. Det är därför viktigt att skolan är omsorgsfull när det gäller att utforma undervisningen i frågor där kraven på saklighet och allsidighet framträder starkt. Det är också väsentligt att skolan ger hemmen insyn i hur undervisningen i sådana frågor kommer att utformas. Skolan skall sträva efter att utforma sin verksamhet så att varje elev skall kunna delta. En skolavslutning är, om den är obligatorisk för eleverna att delta i, att se som en del av utbildningen och omfattas därför av de krav som ställs på denna.

Om skolan låter en präst delta i en skolavslutning, oavsett om det sker i kyrkans eller skolans lokaler, och denne utformar sin del av avslutningen med inslag av religiös andakt eller som en gudstjänst kan bestämmelsen i 3 kap. 12 § skollagen aktualiseras. Bestämmelsen kan ge möjlighet till befrielse från deltagande i verksamheten. En förutsättning för att en vårdnadshavare skall kunna göra en sådan begäran om befrielse från inslag i verksamheten är att denne informeras om utformningen av skolavslutningen (Skolverkets beslut 1996-01-11 dnr 95:1188).

http://www.skolverket.se/sb/d/467/a/2321


... i morgon ska vi diskutera detta!!! Måste förbereda mig!

//Tjingeling

Presentation

Omröstning

Vem är du som läser min blogg?
 En lärare i skolvärlden
 En kollega i närheten
 En vän som läser här istället för att träffa mig!
 En familjemedlem som ... se ovan ...
 En av mina fantastiska elever
 En annan människa
 Nå't annat!?
 Jag själv!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21
22
23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards